Jumaat, 8 Ogos 2008

Keputihan : Eiii...Tak Selesanya!

Assalamualaikum.

Hampir setiap hari, ada saja pesakit yang menemui ummi mengadu masalah keputihan. Kalau tidak secara langsungpun, mereka akan mengadu masalah tersebut indirectly sewaktu datang melakukan pemeriksaan untuk masalah yang lain. Sememangnya masalah keputihan seringkali mengganggu kehidupan seorang wanita kerana ia boleh memberikan rasa tidak selesa, lembab, gatal, panas bahkan rasa ngilu pada kawasan kemaluan.

Apakah Yang Dimaksudkan Dengan Keputihan?

Dalam bahasa mudahnya, keputihan adalah cairan/lendir yang keluar daripada liang faraj selain daripada darah haid. Dalam bahasa perubatan, ia dikenali sebagai leucorrhoea atau fluor albus.

Dari Mana Datangnya Cairan/Lendir Keputihan Ini?

Cairan/lendir ini boleh berasal dari tiga sumber iaitu:
1. Sekitar mulut vagina
2. Selaput liang vagina
3. Selaput rongga rahim

Adakah Semua Cairan/Lendir Yang Keluar Daripada Liang Faraj Itu Normal?

Mudah aja jawapannya. Sudah tentu ada yang normal dan ada yang tidak normal.

Mari Kita Lihat Apa Yang Dimaksudkan Dengan Cairan/Lendir Normal

• Pengeluaran cairan/lendir pada kelenjar mulut vagina (bibir faraj) – dipengaruhi oleh rangsangan berahi. Oleh kerana itu lendir ini akan meningkat jumlahnya dalam keadaan terangsang dan pada waktu berlakunya persetubuhan.

• Pengeluaran cairan/lendir pada selaput liang vagina dan rongga rahim – dipengaruhi oleh hormon. Oleh itu lendir ini akan meningkat jumlahnya sebelum dan sesudah haid atau sewaktu menghampiri waktu subur. Pada peringkat menopaus, pengeluaran cairan/lendir ini akan berkurang.

• Dalam kes normal, cairan/lendir dari ketiga-tiga sumber ini berwarna jernih, tidak berbau dan tidak diiringi rasa gatal. Kadangkala cairan/lendir ini boleh keluar dengan banyak tetapi tetap jernih, tidak berbau dan tidak gatal.

Siapakah Yang Kerap Mengalami Masalah Keputihan Normal?

1. Wanita yang menghampiri masa subur, sebelum atau sesudah haid.

2. Wanita yang sedang mengalami gangguan jiwa seperti terlalu sedih atau gembira.


3. Wanita hamil

4. Wanita yang mengambil pil perancang keluarga

5. Wanita yang sedang dalam rawatan dengan ubat hormon

6. Wanita yang bekerja kuat dengan menggunakan tenaga fizikal yang banyak

7. Bayi perempuan yang baru lahir, antara umur satu hingga sepuluh hari (cairan boleh keluar dari vaginanya akibat pengaruh hormon yang dihasilkan oleh placenta atau uri

8. Gadis muda yang menghampiri masa puberti atau baligh

Bagaimana Pula Bentuk Cairan/Lendir Yang Tidak Normal?

• Cairan/lendir yang tidak normal biasanya bersifat putih pekat, kelihatan seperti nanah, seringkali berbau busuk serta diiringi rasa gatal-gatal pada sekeliling faraj. Adakalanya warna lendir itu berwarna kemerahan atau coklat kerana bercampur darah.

• Kebiasaannya saluran reproduktif wanita mengandungi kuman pelindung yang dikenali sebagai Doderlin Bacillus. Ia menghasilkan asid laktik yang menjadikan faraj berasid dan tidak sesuai untuk kuman atau kulat dari luar.

• Walaubagaimanapun suka ummi peringatkan di sini bahawa dalam sesetengah situasi, kawalan kuman semula jadi atau kuman pelindung faraj ini boleh hilang disebabkan penggunaan bahan pembersih yang bertindak secara langsung membunuh kuman semula jadi tersebut. Oleh kerana itu, berhati-hatilah dalam memilih pembersih yang sesuai. Pengambilan antibiotik untuk jangka masa yang panjang juga kadangkala turut membunuh kuman semula jadi. Maka dalam situasi ini kuman dan kulat mudah membiak.

Jenis-Jenis Jangkitan

Jangkitan boleh dibahagikan kepada 3 jenis iaitu:

1. Jangkitan Endogenus
2. Jangkitan Melalui Hubungan Seksual
3. Jangkitan Iatrogenik

Jangkitan Endogenus

1. Adalah jangkitan yang disebabkan oleh mikroorganisma yang sumbernya datang dari diri sendiri, biasanya berasal dari anus (dubul). Yalah, walaupun bahagian dubul telah dibersihkan selepas membuang air besar, kita masih belum dapat memastikan bahawa ia telah benar-benar bebas daripada mikroorganisma. Kadang-kadang pula, sewaktu terkentut, batuk atau ketawa berlaku apa yang disebut kecirit (kat tempat ummi orang panggil..kicit) iaitu keluarnya cairan dari dubur yang mengandungi bakteria, kulat atau parasit.

2. Dalam keadaan cairan/lendir yang normal meningkat, bahagian kemaluan dan seluar dalam akan menjadi lembab. Seluar dalam yang lembab ini akan dicemari oleh mikroorganisma yang ada pada anus. Dari situlah mikroorganisma akan sampai ke mulut vagina. Di sini mikroorganisma akan berkembangbiak sehingga menimbulkan gejala.

3. Jangkitan boleh datang dari berbagai sumber mikroorganisma terutamanya:
• Bakteria
• Kulat

4. Gejala dan tanda-tanda jangkitan bakteria:
• Cairan/lendir keputihan bertukar kepada kuning
• Berbau hamis
• Rasa gatal pada kemaluan

5. Gejala dan tanda-tanda jangkitan kulat:
• Cairan/lendir keputihan seperti susu bergumpal
• Berbau asam
• Rasa gatal pada kemaluan
• Bahagian kemaluan merah dan membengkak

Jangkitan Melalui Hubungan Seksual (STD)

Dalam bahasa perubatan, jangkitan ini disebut STD iaitu ‘Sexual Transmitted Diseases’.

1. STD adalah jangkitan yang ditransmisikan melalui hubungan seksual.

2. Gejala dan tanda-tanda yang timbul boleh jadi setempat pada saluran vagina/reproduksi dan boleh juga bersifat sistemik atau kombinasi kedua-duanya.

3. Sumber mikroorganismanya adalah dari pasangan seksual. Oleh itu adalah tidak memeranjatkan jika penyakit tersebut lebih sering dihadapi oleh wanita-wanita pelacur dan mereka yang mengamalkan seks rambang.

4. Jangkitan boleh datang dari berbagai sumber mikroorganisma terutamanya:
a. Bakteria – punca kepada penyakit gonorrhoea, chlamydia dan chancroid.
b. Spirochete – punca kepada penyakit syphilis
c. Parasit – punca kepada penyakit trichomoniasis
d. Virus – punca kepada penyakit genital herpes, kutil kelamin, HIV/AIDS

5. Selalunya gejala yang timbul adalah dalam bentuk-

Setempat:
• Cairan vagina berwarna kuning atau hijau
• Alat kelamin berbau busuk
• Rasa nyeri dibahagian ari-ari
• Pendarahan dari vagina selepas persetubuhan
• Kemaluan membengkak, merah, melecet dan gatal-gatal serta rasa tidak selesa
• Gelembung berisi cairan pada kemaluan
• Tumbuh seperti kutil pada kemaluan
• Kelenjar pada lipatan peha membengkak, nyeri, pecah dan bernanah

Sistemik:
• Ruam-ruam merah pada kulit seluruh tubuh
• Demam
• Berpeluh malam
• Lesu atau lemah badan
• Penurunan berat badan

Jangkitan Iatrogenik

Adalah jangkitan yang berpunca daripada mikroorganisma yang dibawa masuk melalui peralatan di tempat rawatan. Walaubagaimanapun, di klinik-klinik atau hospital-hospital selalunya jangkitan ini jarang berlaku kerana kaedah antiseptik yang diamalkan.

Bagaimana Penyakit Dikesan?

• Melalui gejala dan sejarah penyakit
• Melalui pemeriksaan fizikal khususnya pemeriksaan dalaman, jika perlu ujian pap smear turut dilakukan.
• Melalui ujian makmal terhadap cairan/lendir keputihan. Sedikit contoh lendir diambil dari kemaluan untuk dua jenis ujian.
(a) pemeriksaan terus dengan mikroskop - untuk menentukan samada jangkitan berpunca dari kuman bakteria, kulat atau lain-lain
(b) Ujian culture dan sensitivity -kuman bakteria boleh disemai dalam media kultur. Oleh itu doktor dapat menentukan jenis bakteria dan jenis ubat yang sesuai untuk merawat pesakit.

Cadangan Bagi Mencegah Berlakunya Keputihan

• Elakkan memakai seluar dalam yang diperbuat selain daripada kain kapas
• Elakkan memakai seluar jeans yang ketat
• Pastikan kemaluan dilap kering terutamanya selepas membuang air kecil ataupun air besar.
• Digalakkan menggunakan pencuci yang boleh mengekalkan keadaan asid pada faraj kerana keadaan asid pada faraj boleh menghalang jangkitan kuman ataupun kulat pada faraj.

Rawatan Keputihan

Sekiranya ragu-ragu, wanita yang mengalami keputihan perlu menemui doktor untuk menyiasat apa puncanya. Kadang-kadang keputihan boleh disebabkan oleh ketumbuhan kanser pada pangkal rahim. Doktor akan memeriksa bahagian peranakan untuk mengesan sesuatu jenis penyakit atau ketumbuhan. Tidak semua masalah berkait keputihan disebabkan penyakit merbahaya. Tetapi adalah lebih baik mengambil langkah berjaga-jaga.

* Rawatan untuk penyakit jangkitan kuman menjadi mudah setelah diketahui apa jenis kumannya. Sebagai contoh:
(a) Kuman Monilia – Ubat Nystatin yang berbentuk peluru (dipanggil pessary) dimasukkan ke dalam faraj setiap hari selama seminggu. Ubat ini juga boleh diambil dalam bentuk pil.
(b) Kuman Trichomonas – Antibiotik Flagyl diberi secara tablet atau pessary.
(c) Gonorrhoea – Penicillin diberi dalam bentuk suntikan atau pil. Sesetengah kuman telah menjadi kebal atau resistant pada penicillin, maka jenis ubat yang lain perlu digunakan.

Apakah Komplikasi Yang Mungkin Berlaku Jika Tidak Dirawat?

1. Kemandulan (akibat rosaknya organ reproduksi terutamanya saluran fallopian)

2. Gangguan Haid

3. Kesakitan dll.


Demikianlah sedikit sebanyak yang dapat ummi ceritakan berkaitan masalah yang seringkali berlaku di kalangan kita, kaum wanita..'si-putih, oh si-putih'..semoga bermanfaat hendaknya.

*************************************************************************************

19 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

salam.
saya pernah ada masalah cecair hijau yg keluar dr faraj, dan masalah gatal2.. malu utk bjumpa doctor krn masa 2 baru belasan tahun.
tapi msalah 2 da tiada lagi. but, saya ada msalah keputihan yg cairan nya bwarna putih susu. tetapi tidak gatal, dan saya tiada apa2 masalah bkaitan haid. haid saya teratur dan tidak sakit.
saya ingin tahu adakah saya perlu utk rawatan?
dan adakah penyakit yg saya pernah dan sedang alami ini boleh menyebabkan saya mandul?

Tanpa Nama berkata...

salam,
saya mahu tanye saya ada msalah keputihan yg teruk jugak kdg2 kuning,hijau dan coklat. hijau dan coklat tu hnye kdg2 saja...saya sudah pergi jumpe beberape dktor, dktor bg ubat lps tu dtg blk keputihan tu. saya cari alternatif yg lain iaitu memakan ubay pribiotics yg m'gandungi lactobacilus acidoplilus..adakah ianya membantu m'hentikan keputihan dan ubat ini ada side effect x??
trima ksh

Nurafifah Bakri berkata...

Anak sy berumur 7 tahun n mengalami keputihan warna hijau berbau...dia tidak gatal...seorang yg aktif..boleh jelaskan x?sy agak bimbang dgn keadaanya..

Nurafifah Bakri berkata...

Anak sy berumur 7 tahun n mengalami keputihan warna hijau berbau...dia tidak gatal...seorang yg aktif..boleh jelaskan x?sy agak bimbang dgn keadaanya..

Nurafifah Bakri berkata...

Anak sy berumur 7 tahun n mengalami keputihan warna hijau berbau...dia tidak gatal...seorang yg aktif..boleh jelaskan x?sy agak bimbang dgn keadaanya..

grEEnThuFFah berkata...

Bagaimana dengan anak puan.anak perempuan saya pn menghadapi masalah sama.

Amira Zura berkata...


Salam admin. Tumpang Iklan:-

Sayangi dan hargai suami anda. Jangan biarkan suami cari lain atau makan luar.
Ikuti blog kami untuk promosi istimewa sekarang.
Hanya untuk 10 pelanggan terawal.
Wanita cantik bermula dari diri :)

[BESARKAN BUAH DADA, BESARKAN PUNGGUNG, RAWAT KEPUTIHAN, KETATKAN FARAJ, KEMBALI DARA]

Unknown berkata...

Tima kasih... sgt mmbantu.. blh x klu sy nk msj scara personal

Tanpa Nama berkata...

Salam. Saya juga mempunyai masalah keputihan. Keputihan saya berwarna putih kekuningan dan adakalanya coklat. Bahagian vagina saya juga gatal dan agak berbau masam sedikit. Saya malu nak check doktor so saya just sapu ubat gatal sekitar vagina saya. Adakah dibenarkan saya menyapu sebarang ubat disekitar vagina saya?

Nik Azrin berkata...

Salam... Awak boleh wasap saya untuk masalah keputihan... 0179328372...saya pon ada masalah yang sama... Tapi selepas consume supplement, keputihan saya hilang sedikit demi sedikit... Thanks... Niat hanya nak membantu...

Nadieya berkata...

Keputihan sy jenis berair tidak pekat tp setiap hari ada discharge menyebabkan saya rasa x selesa..pd mulanya warna hijau bertukar kuning,dia berair n berbuih x pekat..kdg2 kuar mcm air tp setiap hari akan keluar keputihan yang bercampur dengan selaput yg spt tisu basah,bahaya x?

Tanpa Nama berkata...

Salam dokter....saya baru melahirkan ....saya nak tanya....setelah 3 bulan saya keluar lendir berwarna kuning yang banyak(kadang2)dan adakalanya bercampur sedikit darah(spot)...tiada bau...saya menyusukan anak ...dan saya juga belum haid..adakah normal???

Co-pilot's life berkata...

Slm doktor..sy mengalami keputihan coklat on and off..anak 8m and sy fully breastfeeding..tq

Co-pilot's life berkata...

Keputihan kak cmne skrg..sbb sy pn alami perkara yg sma..sy fully bf n xdpt period..ank 8m..sblm ni xpernah jd plak😅

Co-pilot's life berkata...

Sy belum lg dtg period slps lahirkan anak..

Co-pilot's life berkata...

😅😅😅

Tanpa Nama berkata...

Salam.. Saya berumur 21 tahun. . selalu mengalami masalah keluarnya cecair coklat dalam 2-3 hari selepas tempoh haid berakhir dan juga selalu mengalami masalah gatal-gatal pada faraj ..apakah puncanya ? Adakah d sbbkn faktor keletihan , pemakanan , atau mengalam sebarang penyakit yang serius .. Minta penjelasan ��

echa berkata...

Salam, saya ade sejenis produk untuk merawat keputihan. Sememangnya mampu membantu memulihkan mereka yang menderita masalah keputihan. Whatsapp www.wasap.my/60183253370

Syasya berkata...

Sya berumur 23 tahun Dan telah beberapa Kali keluar keputihan berwarna coklat, adakah sya perlu berjumpa dgn doktor