Isnin, 16 Januari 2017

Qurban 2016

Assalamualaikum.

12 Sept 2016 - Walaupun dah lama ianya berlalu, Ummi postkan juga gambar-gambar Hari Raya Qurban 2016 di sini untuk kenangan.

Alhamdulillah setiap tahun, raya qurban akan diraikan di kediaman Ummi dan sembelihan qurban seekor lembu dibuat pada pagi Hari Raya Pertama seawal selepas selesai solat raya. Kali ini peserta bahagian qurban diambil oleh Ki, Ummi, Abi, Ayah Chik, Che De, Mak Teh dan Dr Amir Faisal.

Meriahnya tak terkira. Sememangnya saat-saat qurban ini sangat dinanti-nantikan oleh kesemua ahli keluarga. Masa nilah juga sanak-saudara dapat berkumpul.

Beria abang Amir dan Angah Anas melapah daging...

Abang Ikram nampak tengah bersedia nak mengerjakan bahagian perut tu..

Fadhlu bersama Hadi khusyuk melapah daging sambil diperhatikan Qisti...

Nipun jiran juga..

Part potong tulang ni memang memerlukan tenaga yang lebih.

Kepala lembu!

Sempat lagi Abi baca whatsapp...hoho...

Mengutip bahagian tulang yang telah dipotong sebelum dibahagi-bahagikan.

Bahagian kepala dah siap dilapah kulit.

Fresh meat! Sedapnya nak masak ni..

Haa tu dia! Siapa yang nak kerjakan perut ni...

Masing-masing dah hampir siap melapah dagingdari tulang

Ni bahagian apa pulak ya?

Kuat kerja betul menantu Mak Teh ni...bertuahlahhhh Mak Teh :-D
Demikianlah serba sedikit ulasan bergambar di sekitar Hari Raya Qurban 2016. Esok ni Ummi, Abi dan anak-anak dah nak bertolak ke Padang, Indonesia pulak. Hihi...sempat lagi mencelah untuk makan angin bersama anak-anak di hari raya. Bukan apa, susah sangat nak cari masa dapat berkumpul semua dengan anak-anak. Kebetulan Along dapat cuti seminggu raya ni, apa lagi...inilah masanya.

Mudah-mudahan di tahun 2017 ni kita semua masih berkesempatan untuk mengerjakan qurban lagi. Dan mudah-mudahan juga qurban kita diterima di sisi Allah SWT, InsyaAllah.Tiada ulasan: