Ahad, 15 Januari 2017

Atiqah Dapat Kelas Tamayyuz!

15 Jan 2017 - Jam 1.46 petang, Ummi terima panggilan dari Atiqah. Ayat pertama Atiqah, "Ummi, Atiqah dah tahu Atiqah kelas mana."...dengan suara penuh ceria. Terus Atiqah memaklumkan yang Atiqah ditempatkan di kelas pertama. Alhamdulillah thumma Alhamdulillah. Ini bermakna Atiqah berjaya menduduki kelas tamayyuz hasil ujian dan peperiksaan yang diadakan pada minggu lepas. Di Smaasza, hanya pelajar-pelajar terpilih untuk kelas pertama yang akan diterima mengikuti hafazan al Qur'an. AllahuAkbar! Atiqah dah tunaikan janjinya untuk fight for tamayyuz class di Smaasza. Tahniah Atiqah! Ummi, Abi, abang-abang dan kakak-kakak bangga dengan Atiqah.

 


Semoga dirimu terus cemerlang di dunia dan di akhirat
Atiqah belajar betul-betul di sana ya. Hafaz sungguh-sungguh. Besar sangat ganjaran orang yang hafaz qur'an ni.

Ganjaran di dunia
  • Penghafaz al-Quran merupakan VVIP Allah S.W.T di dunia.
“Sesungguhnya Allah memiliki kerabat-kerabatnya di kalangan manusia. Lalu mereka bertanya : Siapakah mereka ya Rasulullah S.A.W? Jawab baginda : Mereka adalah ahli al-Quran, merekalah kerabat Allah (Ahlullah) dan dan orang-orang pilihannya.”(Riwayat Ibnu Majah)
  • Penghafaz al-Quran juga diangkat sebagai pemimpin.
“Yang menjadi imam suatu kaum adalah yang paling banyak hafalannya.” (Riwayat Muslim)
  • Penghafaz al-Quran mendapat certificate (pengiktirafan) dari Nabi S.A.W.
“Adalah nabi mengumpulkan di antara dua orang syuhada Uhud kemudian beliau bersabda, “Manakah di antara keduanya yang lebih banyak hafal al-Quran, ketika ditunjuk kepada salah satunya, maka beliau mendahulukan pemakamannya di liang lahat.” (Riwayat Bukhari)
  • Al-Quran menjanjikan kebaikan.
“Sebaik-baik kamu adalah yang mempelajari Al Qur’an dan yang mengajarkannya” (Riwayat Bukhari dan Muslim)
Ganjaran di akhirat
  • Ibu bapa penghafaz al-Quran mendapat kemuliaan.
Sesiapa membaca Al Quran dan beramal dengan apa yang terkandung dalamnya maka kedua dua ibu bapanya akan dipakaikan mahkota pada hari kiamat yang sinaran mahkota itu akan melebihi daripada cahaya matahari , sungguhpun matahari itu berada di dalam rumah rumah kamu di dunia ini. (Riwayat Imam Ahmad , Abu Daud)
  • Penghafaz al-Quran akan mendapat syafaat (penolong)
Dari Abi Umamah ra. ia berkata, “Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda, “Bacalah olehmu al- Quran, sesungguhnya ia akan menjadi pemberi syafaat pada hari kiamat kepada para pembacanya (penghafalnya).”(Riwayat Muslim)
  • Penghafaz al-Quran mendapat bonus berlipat kali ganda.
Sesiapa yang membaca satu huruf daripada kitab Allah (al-Quran) maka baginya (pembaca) dengannya (al-Quran) pahala dan pahala digandakan sepuluh sebagaimananya. Aku tidak kata bahawa “alif laam mim” itu satu huruf tetapi alif satu huruf, lam satu huruf dan mim itu satu huruf (Riwayat Tarmizi)
Mabruk Atiqah! Ummi sentiasa doakan semoga Allah lapangkan hati anak-anak Ummi dalam menuntut ilmu, kuatkan ingatan anak-anak Ummi dalam menghafaz ayat-ayatNya dan jadikan anak-anak Ummi orang yang faqeh dalam agama. Aamiin ya Rabbal'alamin.

Tiada ulasan: