Isnin, 30 November 2009

Marilah Kita Berbahasa Arab...

Assalamualaikum.

Untuk anak-anak Ummi dan pengunjung blog Ummi yang dikasihi, kali ni jom kita sama-sama belajar asas bahasa Arab, okay? Hmmm...dah tak tau nak buat apa musim cuti sekolah ni, lebih eloklah kita refresh sedikit pengetahuan kita terhadap bahasa Arab. Bukankah bahasa Arab itu bahasa al-qur'an?

Mula-mula kita belajar pasal anggota badan dahulu...Apa pulak kita nak panggil kat mak, ayah, adik-beradik dalam bahasa Arab?Aha! Yang ini best. Dia ajar kita ucapan pertemuan sebagai asas perbualan...


Nak lagi? Jom kita belajar mengenal pakaian dalam bahasa Arab pula...Yang kat bawah ni pulak, mengenal jenis-jenis permainan. Apa salahnya nanti bila nak ajak anak-anak keluar bermain, kita gunakan perkataan bahasa Arab pulak. Nanti kat sekolah, anak-anak kitapun lebih cekap dalam penggunaan bahasa Arab kerana dah dibiasakan di rumah. Betul tak?Ok, Ummi rasa cukuplah dulu setakat ini, ya. Banyak-banyak nantikan tak boleh tangkap pulak. Selalulah ulang-ulangi video asas bahasa Arab ini. InsyaAllah anak-anak Ummi dan semua pengunjung blog nanti dah boleh sikit-sikit berbahasa Arab di rumah.

Selamat menonton dan selamat mempraktiskannya!

*************************************************************************************

Tiada ulasan: