Sabtu, 9 Mei 2009

Apa Puncanya & Apa Nasihat Anda?

Assalamualaikum.

Hari itu Ummi benar-benar keletihan. Letih yang teramat sangat! Namun janji tetap janji. Apalagi janji pada seorang ibu dan janji untuk menziarahi saudara yang sakit. Maka yang wajib menjadi bertambah wajib.

Keluarga yang sakit diziarahi. Namun dek kerana terlalu penat, Ummi tak bermaya untuk berceloteh. Bahkan membuka kelopak matapun dalam keadaan terpaksa. Letih yang membawa kepada rasa kantuk yang terlalu amat! Mujurlah ibu ada bersama. Diam Ummi tidak menjadi terlalu ketara lantaran celoteh dari ibu mengawal suasana.

Sepulangnya Ummi dari ziarah, tiba-tiba kepala terasa pusing. “Ya Allah!” Serentak dengan itu, perut terasa bergelora dan “Uwekkk!” Segala isi perut terkeluar tanpa dapat ditahan-tahan lagi!

Bermula Maghrib sehingga ke Isyak, Ummi muntah berulang kali!

Hanya selepas Isyak, muntah berhenti dan kepala tidak lagi pusing. Alhamdulillah. Namun badan langsung tak bermaya lantaran muntah yang berterusan tadi.

Apakah punca yang menyebabkan Ummi pening dan muntah secara tiba-tiba dan apa nasihat anda?

Oppss…jangan cakap Ummi pregnant ya..he,he. Buat masa ini, yang itu sudah terkeluar dari senarai kemungkinan penyakit (differential diagnosis).

Jom kita bincang…!

Saja nak menghidupkan suasana perbincangan dan ukhuwwah..ha,ha.

*************************************************************************************

8 ulasan:

Dianah berkata...

salamu alaikum.. nak join perbincangan ni getek.. hehe. rasanya sebab Kak Ah migraine la kan... pada pengalaman dan keadaan diri Yanah sendiri, biasanya migraine Yanah akan disertai sekali ngan gastric... (dulu2, masa kuat lajo lu..)memandangkan kak Ah ni seorang doktor, dan banyak pulak peranan lain, jadi Kak Ah ni mungkin banyak berfikir, memerah otak, membawa kepada keadaan migraine yan g berterusan... sekadar pandangan dari pengalaman diri sendiri dulu2.. Wallalhu Alam..

AsRaRuLQalBi berkata...

Assalamualaikum ummi.. mm mgkin ummi terlalu penat kot..ya lah kalau dah penat sangat, kondisi badan kita jadi tak seimbangkan.. (macam dr la pula hehe).. cuma ana cdgkan, ummi banyakkan berehat.. kalau nak fikirkan banyaknya tugas dan hal yang kita kena selesaikan, smpai ke hujung nyawa pun kerja ni xkan putus2 mengunjungi kita.. betulkan ummi.. hmm ana doakan ummi n keluarg sentiasa dalam pemeliharaan Allah..

Ummu Solehah Muhammad berkata...

assalamualykum. rasanya sebab ummi terlalu penat, pastu perut (atau usus) bergoncang2 tu sebab muntah2 kut.. ^__^ ye ke alasan tu.. hehee

itnay berkata...

assalamualaikum wbt..sy pun rasa on top of d differential is migraine attack since ummi pun mmg ada bakground history of migraine..and it sounds very closely like my friend who has migraine as well..a'al kulli hal..semoga Allah beri kekuatan kepada ummi..

as-sirr'ul asma berkata...

assalamualaikum..
urm..urm..saya bukn doktor..
tp nk jugak try jd doktor..hahah

urm..nape x bg teka umi pregnant pulak? aduu..baru nk teka td.,.hehe
urm, mybe migraine la sebb byk keje, pastu pnat..
or mybe bz sgt2, smpai x smpt mkn, n kna gastrik..sbb tu muntah..

hehe..
pendapat je..

semoga ummi cpat sembuh ya..

Rubiah Ismail berkata...

Mother Prayer

Dear Lord,
today we pray for mothers--
our own mothers, and mothers everywhere,
who have made such a major contribution
to the good qualities we have,
sometimes through genetics,
more often through great effort and patient instruction,
and who have done their best
to gently polish away our rough edges.

Lord, please bless our mothers
for the endless hours of time they spent
and the boundless energy they invested in us.
Bless our mothers for their sacrifices on our behalf
as they often gave up or deferred their own dreams
so that we could have ours.

Bless our mothers for always being there for us,
for being the person we know we can turn to
when we need comfort, encouragement, or just a hug.

Bless our mothers for making a home for us
where we could feel safe, where we felt we belonged.

Most of all, Lord,
bless our mothers for their unconditional love,
for loving us no matter what,
and for frequently showing love
in ways that make us feel valued and cherished.

Lord, please bless our mothers mightily.
Strengthen them, soothe them,
wrap them in Your infinite love
and shower them with blessings
too numerous to count, too magnificent to describe.

We love them, admire them, respect them,
and we wish that You would give them back
many times the good they gave to us.

In Allah' name we pray; Amen.

Kak Ummi berkata...

Subhanallah...Jazakumullahukhair buat adik-adik,teman-teman di alam maya ini.Pandangan,nasihat dan doa dari kalian sememangnya amat-amat Ummi hargai.Kalau selama ini,Ummi yang menasihat dan merawat,tidak bermakna Ummi tidak memerlukan nasihat dan rawatan dari org lain.InsyaAllah segala pandangan dan nasihat yang diberikan akan Ummi manfaatkan...

nasikerabupetro berkata...

sebab rindukan baity...
:)

kekekek... gurau je...
akak muntah lagi tak?kalau ye... mean,
1) pregnant (yeay!)

2) migrain
3) tired

baity rasa akak penat sangat la... banyak beban kerja ni... sesekali pergilah bercuti, k...

psst... kak, baity block sekejap blog baity ye... jangan pula dibuang hamba ini dari blogawan terengganu...