Selasa, 28 Julai 2009

Tag & Rumah Tangga Bahagia

Assalamualaikum


Adakalanya hati terasa bosan untuk menulis. Dilayan bosan, macam ada yang tak kena. Tak dilayan bosan, tak tahu pula apa yang nak ditulis. Makanya (dibaca dengan slang Indonesia - baru dapat ungkapan ni dari filem Laskar Pelangi..he,he..) hari ni biarlah Ummi melayan tag dari ‘Narumi yang nakal’ ni pulak…

1. Anda rasa anda hot?
Oh, tidak! Macamana nak hot, duk dalam aircond memanjang…

2. Upload gambar kegemaran anda










3. Kenapa anda suka gambar ini?


Sebab gambar ni gambar anak kesayanganku Anas, yang di 'snap' dan di'solek' pula oleh ustaz sifuku, Ustaz Azhar . Dah tu ditayangnya pulak kat blog kreatifnya www.digitalmukmin.com …he,he..

4. Bila kali terakhir anda makan piza?

Masa mesyuarat Papisma kat Perak bulan April tahun ini. Tupun sebab pizza sponsored. If not, rasanya kemungkinan nak masuk kedai pizza tu terlalu kecil nisbahnya sebab suamiku tercinta tak suka pizza…makanya isteri tersayang nipun turut jadi tak suka kat pizza..hahaha…

5. Lagu terakhir yg anda dengar?

Alamak…punyalah lamanya tak dengar lagu. Oh ya! Malam tadi merayap kat blog anakku Along, maka terdengarlah lagu…apa ya?...yang automatik dipasang kat blognya. Dahsyat Ummi ni...lagu apapun tak tau..hihi…

6. Apa yang sedang anda buat selain selesaikan tag ini?

Check e-mail juga…sama macam Narumi…

7. Nama anda sendiri, anda suka dipanggil dengan nama apa?

Suka dipanggil Ummi atau Kak Ummi…walaupun nama sebenar bukan Ummi..he,he. Bukan apa, dah terbiasa dipanggil pesakit dengan panggilan tu...lebih mesra, inovatif dan konservatif...kih,kih,kih…

8. Tag lagi 6 orang dgn hati yg terbuka tanpa rasa kekesalan. Sila lakukan, kalau tak kena denda mandatori.

Walaupun kena denda mandatori, kusanggup terima kerana memang tak taupun nak tag kat siapa. Makanya, sape-sape yang nak terima tag ni dengan hati yang terbuka, ambiklah...hahaha…

Apa dendanya? Biar Ummi jatuhkan hukuman sendiri jerlah ya…he,he..for sure bagus punya hukuman.

Hukumannya adalah :
Bentangkan sebuah nukilan berbentuk sajak yang membawa pengertian yang amat bermakna buat diri anda. Boleh cedok dari mana-manapun...hihihi…syarat ni yang penting.

Makanya, Ummi persembahkan di sini nukilan dari sifuku, Pahrol Mohd Juoi yang berjodol :

Rumah Tangga Bahagia


Syurga rumah tangga itu fitrah hati
Naluri nurani yang pinta diisi
Kerananya dara rela diperisteri
Kerananya jejaka rela menjadi suami
Masing-masing dengan harapan
Agar rumahtangga membawa kebahagiaan

Matlamat yang satu tapi jalannya berliku
Destinasi sama, kaedah berbeza

Ada yang mengatakan
Bahagia itu pada harta…
Diukir oleh intan permata

Tak kurang yang merasakan
Bahagia itu pada rupa…
Ditempa oleh wajah nan rupawan

Sesetengahnya berkeyakinan
Bahagia itu pada kemasyhuran
Dibaja dek gelar dan nama

Ramai juga yang merasakan
Bahagia itu pada kuasa
Dituai oleh pangkat dan jawatan

Pelbagai jalan menimbulan dilemma
Mencari yang benar, mempelai tersasar

Kalaulah bahagia itu pada harta…
Kalaulah bahagia itu pada nama…
Kalaulah bahagia itu pada rupa…
Kalaulah bahagia itu pada kuasa…
Kenapa Charles dan Diana berpisah?
Kenapa Elvis dan Priscilla berpecah?
Kenapa Onasis dan Jackie bertelagah?

Rupanya…
Bahagia itu dari dalam diri
Kesannya zahir, rupanya maknawi
Terpendam bagai permata di dasar hati
Terbenam bagai mutiara di laut nurani
Bahagia itu pada hati
Bertakhta di kerajaan diri
Bahagia itu pada jiwa
Mahkota di singgahsana rasa

Bahagia itu pada kesabaran…
Bila susah tak gelisah
Bila miskin tak pemarah
Bila sakit tak gundah
Bila gagal tak resah
Oh, suamiku, “Innalillah”

Bila kaya pemurah
Bila berkuasa amanah
Bila berjaya tak alpa
Bila sihat beribadat
Oh, isteriku, “Alhamdulillah”

Hakikatnya bahagia itu ketenangan
Bila hati mengingati Tuhan
Firman Allah yang bermaksud :
“Ketahuilah dengan mengingati Allah itu memberi ketenangan pada hati.”

Suami isteri sama-sama mengerti
Maksud terseni takdir Ilahi
Itulah zikir yang hakiki!

*************************************************************************************

2 ulasan:

Ummu Husna berkata...

Salam,

Wah..part yang akhir tu yang paling meruntun jiwa :)

Kak Ummi, Ina dulu pun masa bergelar mahasiswa, juga pernah dipanggil dengan panggilan Ummi oleh kawan-kawan..suka dengan gelaran itu :)

adi berkata...

assalamualaikum kak umi,

bila baca sajak tu. terfikir dalam kepala otak .. zaman sekarang, susahnya nak cari Isteri yang paling hampir tarafnya dengan Siti Fatimah Azzahra.. Penghulu Wanita di Syurga..