Isnin, 20 Februari 2017

Bercuti Di Port Dickson!

Assalamualaikum.

29 Januari 2017 - Sempena cuti sekolah Raya Cina seminggu, Ummi Abi ambil kesempatan bawa anak-anak ke Port Dickson untuk hilangkan stress belajar. Kali ini Ummi Abi hanya bersama anak-anak perempuan ajerlah. Along tak cuti lama dan Angah pulak dah di Mesir.

Lebihkurang jam 7.00 pagi kami bertolak. Singgah sarapan di Ajil dulu. Kali ni pilih jalan lama sebab nak kena isi minyak dulu. Lepas Ajil nanti baru masuk lebuhraya.

Restoran Aisya. Semua pakat makan mee goreng jer kat sini. Boleh tahan juga rasanya.
Selesai sarapan, sambung perjalanan melalui lebuhraya. Sampai Genting Sempah dah tengahari. Singgah lunch pula di RR Genting Sempah. Masa di Temerloh tadi berhenti urus diri jer. Masih kenyang lagi nak lunch.

Masing-masing ambik lauk ikut selera sendiri, senang. Atiqah paling kesian. Kepedasan kena dengan sambal dan sayur pedas rebung.

Abi tak der geng..hehe. Set pompuan semua duk 1 meja.
Siap makan, terus ke surau yang disediakan di situ. Selesa sangat solat kat Hentian Genting Sempah ni. Suraunya luas dan disediakan tempat wudhuk sekali. Cuma tandasnya aja yang satu. Terpaksa bergilir.

Dah siap solat. Ketara betul ketinggian adik bongsu ni..huhu.
Sambung perjalanan lagi. Abi sorang jerlah driver kali ni. Kalau ada Along boleh jugak bergilir. Ummi memang tak beranilah kalau dah masuk KL ni.

Dah sampai terowong.
Jam 4.30 petang, kami sampai Port Dickson. Agak kelewatan sikit sebab follow waze yang bawak kami keluar dari lebuhraya. Jauh pulak ikut jalan kampung.

Nampak! Dah sampai Grand Lexis, hotel sewaan kami.

Mula-mula silap masuk ke Lexis. Kata pengawal kat situ, Lexis tak der kolam. Grand Lexis ada kolam. Ooo...baru tahu.
Sebenarnya sewa Grand Lexis ni memang agak mahal. Tapi memikirkan keselesaan anak-anak dan kemudahan menjaga aurat kena berkorbanlah sikit. Kat Grand Lexis ni ada disediakan indoor pool. Tak perlu lagi bercampur gaul dengan bukan mahram untuk berenang.

Di lobi hotel! Maskot Maharaja Cina, Superman dan Batman sedia menunggu. Kalau anak-anak masih kecik ni, mesti excited.

Untuk ke bilik hotel, kami dibawa menaiki buggy. Jauh juga jarak bilik dengan lobi rupanya.
Haha..excited naik buggy

Barang-barang penuh kat belakang
Laju semacam pulak pemandu ni bawak.

Cantik pemandangan sepanjang perjalanan ke bilik ni.
Akhirnya sampai di bilik kami!
Dah sampai bilik, bukak pintu jer, terus nampak ruangan kolam di depan (kelabulah pulak gambar ni). Excited habis anak-anak tengok ada kolam persendirian dalam bilik.

2 katil Queen...sedang eloklah untuk kami berlima.

Ni ruangan sisi kolam. Kalau bukak tingkap tu terus boleh terjun kolam..hehe.
Ruangan dapur. Ada disediakan cerek elektrik dan microwave.
Sinki luar bilik mandi

Bilik mandi aka shower

Tandaspun tangkap gambar jugak..haha

Dan paling best...indoor pool!

Kakak dah siap dengan pakaian renang. Kakaklah paling semangat nak berenang sesampainya di bilik hotel.

Dah masuk dalam airpun dua beradik kakak dan Aisyah.
 Malamnya, kami keluar selepas maghrib untuk dinner. Jumpa restoran melayu tak jauh dari hotel.

Best pulak masakannya. Licin you...
Selesai aktiviti hari pertama kami di Port Dickson.

Esoknya (30 Januari) - Pagi-pagi lagi keluar cari sarapan.

Bergambar depan bilik dulu. Bilik 2052!
Kami bersarapan di warung sebelah hotel. Pekena roti canai dan bawa balik nasi lemak bungkus untuk makan tengahari di hotel. Sekali time nak bayar, baru tahu sebungkus nasi lemak harga RM5.00! Mencengkik betul. Apa nak buat. Dah belipun. Cadangnya lepas ni nak pulun main kolam jer kat bilik. Malas dah nak keluar. Sebelum tu jejalan dulu di sekitar PD.

Dah jalan-jalan, tak tau pulak nak ke mana. Nampak ada signboard Muzium Lukut, hentam jerlah gi muzium...hihi. Entah buka entah tidak hari cuti ni. Nasib baik nampak ada pengunjung tengah turun tangga. Muzium ni kedudukannya atas bukit.

Bergambar depan meriam.

Nun jauh di atas bukit sana terletaknya muzium.

Sengih jer Abi tengok anak-anak perempuan dia excited main buai.

Kebetulan tak der pengunjung lain kat situ, sakanlah anak-anak dara ni main..hehe.

Berangan jadi anak kecik...kikiki...

Abi dengan kameranya...
Seronok habis dapat conquer padang permainan..hihi..

Teringat zaman anak-anak masih kecil, hampir setiap minggu gi cari taman permainan.

Lepak kat bangsal pulak.

Uik...sempat lagi Abi selfie.
Oleh kerana lokasi muzium nak kena naik atas bukit lagi, terus tak jadi Ummi nak pergi. Bimbang sakit lutut..hihi. Kita main playground jerlah ya anak-anak. Dah puas main, jalan-jalan lagi. Kali ni menuju ke pantai pulak. Pasang waze, alahai...rupanya dia bawak pergi pantai belakang hotel jer...hehe.

Menikmati keindahan pantai...

Nun jauh di sana nampak hotel sewaan kami.

Cantik jugak pantai PD ni.

Posing lagi...

Time ni tak ramai orang kat pantai sebab masih panas.

Kakak posing berlatar belakangkan hotel Grand Lexis

Nilah orangnya yang tangkap gambar kakak...

Tak lama sangat kat pantai sebab Atiqah nak PU...hehe. Abi cakap kita gi cari toilet kat Pasaraya Tesco jerlah. So dah sampai Tesco, terus tuju toilet dulu. Then baru round cari barang. Kakak ngidam nak makan coklat pulak. Alahai, macam jalan-jalan kat Langkawi jer pulak gi cari coklat.

Dah jumpa coklat, terjumpa alat senaman pulak. Masing-masing nak uji kekuatan tangan dengan spring keras ni...hoho..mana boleh lawan Abi.

Rehat jap kat kerusi urut. Tak masukkan duitpun..hihi.

Oleh kerana kerusi tu dah bunyikan warning sebab tak masukkan duit, maka bangunlah Ummi dari perehatan...hihi...
 Tak beli banyakpun kat Tesco. Kejap jer round, kamipun beredar pulang ke hotel.

Ni ruangan berkaca kat lantai hotel. Sampai sudah Ummi tak berani pijak kaca ni..hihi. Yalah, Ummi sorang jer yang tak pandai berenang dalam keluarga. Dibuatnya pecah cermin ni, nayaaa...


Ni time air tengah surut. Dah nampak pepasir pantainya.
Anak-anak nak tunggu Asar baru nak berenang. Abi pulak yang semangat berenang sorang-sorang balik dari jejalan. Meh kita tengok aksi Abi terjun kolam...hehe.

Aksi 1

Aksi 2

Aksi 3

Aksi 4. Hahaha...rajinlah Aisyah tangkap gambar Abi dengan pelbagai aksi.
 Siap Abi berenang, kami lunch nasi lemak sama-sama di bilik hotel.

Nilah dia nasi lemak Rm5 tadi..hihi. Pedasnya boleh tahan jugak.
Lepas Asar anak-anak pulak pulun berenang. Ummi tumpang sekaki. Berendam jerlah Ummi jawabnya dah tak pandai berenang. Nasib baik ada pelampung. Malamnya kami tak keluar dinner. Habis tu dinner apa? Dinner maggie jer kat bilik. Hihi. Sesekali makan maggie dah semua malas nak keluar.

Hari akhir di PD, 31 Januari 2017 - Sekali lagi sarapan dengan maggie sebab anak-anak nak pulun main air dulu sebelum balik. Hmmm...tak perlah. Kasi can. Main air sampai kecutlah jawabnya lepas tu.

Ni dah ready nak balik. Bye bye kolam...

Ada rezeki nanti kita datang lagi InsyaAllah. Bawak Along dan Angah sekali kalau diizinkan.

Ni tengah tunggu Abi ambik kereta.

Nilah dia rupa buggy yang kami naik setiap kali nak ke bilik hotel.
Kena beratur ikut giliran dulu sebelum naik buggy

Lagi gambar buggy

Bye bye Grand Lexis...
 Perjalanan balik dimulai dengan doa perjalanan...semoga selamat dan dipermudahkan segalanya.

Berhenti solat di Hentian RR Temerloh.
Demikianlah berakhirnya percutian kami di Grand Lexis, Port Dickson. Komen anak-anak - memang best main air kat indoor pool ni. Diaorangpun dah lama tak main air selepas kolam di rumah dilupuskan. Hihi..kesian anak-anak. Tak perlah sekali sekala Ummi Abi bawak main air kat hotel yang ada indoor pool. Yang penting, aurat terjaga.

Buat pengakhirannya, ni ada sedikit rakaman video Abi berenang. Jom tengok!


"The greatest gift you can give someone is your TIME. Because when you dedicate your time, you are offering a part of your life that you will never get back"

"Bagi seorang anak, kasih sayang bukan ditunjukkan dengan kemewahan tetapi masa yang diluangkan bersama mereka."

1 ulasan:

Amsyahril Syahril berkata...

PENGKHIDMATAN SEWA KENDERAAN UNTUK LAWATAN YANG BERBALOI DENGAN FAMILY KAT PADANG DAN BUKITTINGGI

Assalamualaikum Tuan/Puan.


Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Apa bila Tuan/Puan ingin melawat bersama family atau rakan-rakan kat Padang - Bukittinggi dan memerlukan kenderaan jangan risau hati, KITA HOLIDAYS INDONESIA menyediakan PAKET TOUR dan PENGKHIDMATAN KENDERAAN dengan harga yang sangat berpatutan, dan dengan driver yang mesra, educated, baik hati,sopan dan sudah lama berpengalaman dalam memberikan pelayanan pada pelancong dari Malaysia. Menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakna.

Contact person :

1. Amsyahril
( Director )

Mobile : +62 852 6300 7445 ( WhatsApp )

2. Riko Adryansyah
( Tour & Transportation Manager )

Mobile : +62 813 6565 4104 ( WhatsApp )

E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.