Jumaat, 28 Januari 2011

Isu MC lagi?

Assalamualaikum.

Hari ni Ummi kena paksa diri untuk menulis. Wajib! Kenapa? Terkilan sangat-sangat rasanya apabila isu MC suami Cikgu Mala (calon Tenang) cuba dipertikaikan. Dah lama Ummi geram dengan kebanyakan pihak yang suka mempertikaikan MC yang diberi oleh doktor. Bukan sekali dua Ummi pernah dapat panggilan dari majikan yang cuba mempertikaikan kesahihan MC untuk pekerjanya. Dah banyak kali sangat. Akhirnya yang ter'malu' sendiri adalah pihak majikan yang menelefon. Apa lagi dalam kes suami Cikgu Mala ini, nampak sangat isu MC ini cuba dipolitikkan.

Pemberian MC ini jelas sekali merupakan hak mutlak doktor yang merawat. Doktor lebih tahu berapa hari pesakitnya layak untuk menerima MC. Walaupun pesakit sendiri boleh memohon dari doktor berapa hari yang dia perlukan untuk rehat, namun yang berhak menentukan kelayakan untuk pesakit tersebut adalah doktor itu sendiri. Begitu juga dengan kelayakan untuk menyambung MC. Selalunya pesakit akan datang kembali bertemu doktor untuk menyambung MC sekiranya masih belum sembuh dan yang akan menentukan layak atau tidak untuk dia menyambung MC adalah doktor tersebut. Kalau doktor dah sign MC, maka itu bererti pesakit tersebut memang berhak menerimanya. Yang jadi masalahnya, berhakkah pihak lain yang tidak ada kaitan sama sekalipun dalam proses pemeriksaan dan rawatan pesakit ni memandai-mandai pula nak pertikaikan kesahihan MC yang telah diberikan?

Tunggu dulu! Anda fikir mungkin sahaja MC tersebut dikeluarkan untuk tujuan lain? Bukan kerana sakit? Kalau begitu wajar sahaja pihak yang hendak mempertikaikan MC tersebut membuat siasatan terlebih dahulu. Benarkah pesakit tersebut pernah berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan dan MC tersebut telah ditandatangani secara sahih oleh doktor yang sah? Kalau dah memang sahih lagi benar, jangan berani-berani mempertikaikan kesahihannya. Di bimbangi anda pula yang akan disaman oleh doktor secara sahih kerana mempertikaikan kesahihannya. Apalagi dalam kes suami Cikgu Mala ini. Bagaimana pula ada pihak tertentu yang tiba-tiba mendedahkan MC personal seseorang kepada umum? Tidakkah tindakan sedemikian secara tidak langsung akan mendedahkan pula pihak yang didakwa kepada diagnosis penyakit yang sepatutnya menjadi hak kerahsiaan pesakit tersebut?

Apa komen sahabat lawyer kita?

Bolehkah doktor saman pihak yang pertikaikan kesahihan MC yang dikeluarkannya atau suami Cikgu Mala saman pihak yang mendedahkan MC kerana telah secara tidak langsung mendedahkan hak kerahsiaannya?

Dunia oh dunia....bilakah keadilan akan tertegak?

Tiada ulasan: