Jumaat, 16 Mei 2008

Nyamuk Aedes Semakin Kebal

Assalamualaikum.

Cuba tuan puan baca artikel berkenaan dengan nyamuk-nyamuk di negara kita yang dikeluarkan oleh akhbar kosmo. Satu fakta yang menakutkan apabila 50 daripada 100 nyamuk yang dikaji telah didapati semakin kebal dengan racun serangga.

Suatu waktu dahulu, di negara barat, racun serangga biasa didapati tidak lagi berkesan untuk membunuh tanaman perosak kerana serangga tersebeut mengalami mutasi dan menjadi kebal terhadap racun serangga biasa. Ini adalah kerana penggunaan racun serangga tersebut secara meluas dan besar-besaran. Para saintis terpaksa mencipta racun serangga yang lebih kuat setiap kali untuk membunuh makhluk perosak ini.

Jika ini terus berterusan berlaku maka, sistem imuniti nyamuk akan terus meningkat dan makhluk pembunuh ini akan bermaharajalela.

NYAMUK aedes kini mempunyai sistem imuniti terhadap racun serangga.

Perkara itu didedahkan pakar serangga Universiti Malaya (UM) Prof. Dr. Mohd. Sofian Azirun. Beliau merujuk kepada beberapa kajian yang dijalankan di Kuala Lumpur dan Selangor baru-baru ini.

Kajian tersebut mendapati daripada 100 nyamuk aedes, 50 sudah kebal daripada pelbagai jenis racun serangga.

Jelasnya lagi, amalan pengasapan yang dilakukan sekarang turut menjadi punca nyamuk kini semakin kebal. Racun itu meresap semasa proses pembiakan nyamuk aedes termasuk racun ‘temphos’.

“Ini kerana semasa proses pembiakan, ia menjadi sebati dengan racun itu dan menghasilkan nyamuk yang tidak alah terhadap racun serangga.

“Serangga ini menghasilkan enzim esterase yang menjadikan dirinya lebih kuat dan kalis racun. Proses ini dinamakan rantai silang,” katanya. Baca artikel penuh

Baru-baru ini seorang anak murid perempuan kepada isteri saya baru sahaja meninggal dunia akibat diserang denggi berdarah di Kampung Bharu. Berita itu dikhabarkan daripada kawan-kawannya melalui telefon kepada isteri saya. Diceritakan bahawa beliau lewat datang ke hospital.

Sekiranya anda atau anak menghadapi demam tinggi yang tidak kurang, sakit-sakit badan yang teruk, hilang selera makan, kelesuan melampau, cirit-birit dan sakit perut, ruam merah di seluruh badan dan lebam-lebam, usah tunggu lagi kerana pemeriksaan darah pada hari ke empat atau ke lima adalah wajib kepada anda.

Salam.


Tiada ulasan: